soalan lazim2| hubungi kami2| aduan2| petalaman3
Sembong Nama saintifik : Blumea Balsamifera
Nama biasa : Sembong, Capa, Telinga kerbau
Nama tempatan : Sembong
Famili : Acanthaceae

Pendahuluan: 

Salah satu pokok herba yang diluluskan di Jabatan Kesihatan Negara Filipina. Berbau kapur barus. Akar pokok ini diambil sebelum berbunga, katanya selepas berbunga rasanya tawar. Pokok Sambong digunakan sebagai salah satu rawatan herba untuk rawatan selesema dan diuretik. Di Negara Filipina, pokok ini dikenali sebagai sambong. Pokok ini juga digunakan di NegaraThai dan ubat-ubatan rakyat Cina.

Ciri - Ciri Tumbuhan

Merupakan tumbuhan kecil yang boleh membesar sehingga 4 m tinggi. Tumbuhan ini mempunyai bau kapur barus yang sangat kuat di sekitarnya. Mempuyai kulit berwarna coklat kelabu, manakala kayunya lembut dan berwarna putih. Mempunyai ukuran diameter di antara 2-8 cm. Daun berbentuk ringkas dan berselang. Pangkal daun runcing. Tepi daunnya bergerigi. Bahagian bawah daunnya berbulu manakala bahagian atas daun agak kesat.

Tabiat Tumbuhan

Spesies ini ditemui dalam zon-zon tropika dan Subtropika di Asia, terutama di Benua Kecil India dan Asia Tenggara. Spesies ini biasanya didapati tumbuh di kawasan terbuka dan juga terdapat di padang rumput.

Bahagian Yang Digunakan

  • Daun, akar dan bunga

Amalan Tradisi Perawatan

Orang Melayu mengamalkan penggunaan ubat ini untuk membuat badan panas dan berpeluh. Di Kelantan digunakan untuk melancarkan haid. Direbus dengan daun senduduk dan kulit manggis untuk melembutkan kaki. Debu daun kering disembur masuk ke dalam hidung kuda untuk ubati selsema. (Ridley-Journal. Straights Med.Asocc. 5. 1897 page126). Di Sarawak digunakan sebagai ubat selepas bersalin dan juga sebagai salah satu ramuan untuk disapu ke dahi dan perut. Di Indoensia air rebusannya digunakan untuk ubati sakit taun, darah beku dan ubat bengkak. Manakala daunnya dibuat teh untuk mengubati batuk dan sakit tekak.

piagam suara direktori carian warga tender mysms bantuan statistik carian-warga
  • logo sprm          logo nre           logo frim          logo jas         logo instun          logo taman laut         logo perhilitan         logo irim 1         logo forester          logo mygovmobile1          logo jmg          logo nahrim

  • logo water        logo biokeselamatan         logo bakau          logo iim           logo spr         logo msc          logo jpa        logo jupem         logo mygov          logo myid        logo mof       
  • logo myideas        cuti malaysia        jkptg       mampu        logo spa        logo mgx       

Hubungi Kami

Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia
Jalan Sultan Salahuddin,
50660 Kuala Lumpur
No. Tel: 603-26164488
No. Faks: 603-26925657
Emel: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Statistik Pelawat

Hari Ini 431

Semalam 974

Minggu Ini 2472

Bulan Ini 10845

Keseluruhan 857055

Undian

Pendapat anda mengenai Laman Web baru JPSM

Sangat Baik - 55.5%
Memuaskan - 29.1%

Total votes: 440
The voting for this poll has ended on: Disember 30, 2017