soalan lazim2| hubungi kami2| aduan2| petalaman3

Apa itu RSS

RSS atau RDF Site Summary adalah suatu aplikasi XML (Extensible Markup Language) mengikut tahap spesifikasi W3Schools . Ia merupakan suatu format sindikasi berita dan digunakan sebagai agen untuk mendapatkan berita atau data secara atas talian daripada halaman web yang menyokong aplikasi ini.

Apa itu RssReader?

RssReader adalah satu program yang membolehkan anda menerima berita atau maklumat dari halaman web yang menyokong aplikasi RSS terus ke desktop anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai RssReader, sila ke halaman ini http://www.rssreader.com/

Bantuan Menggunakan Fungsi W3C

Laman Web JPSM menyediakan kemudahan untuk capaian Orang Kelainan Upaya (OKU) / Disability Access.

Pengguna cacat penglihatan;

Dapatkan IE Page Reader di sini.

  • Sebelum anda boleh menggunakan komponen ini, anda harus memuat turun MS Speech API. Jika anda menggunakan Windows2000, besar kemungkinan sistem anda sudah memiliki komponen ini.
  • Anda juga perlu memuat turun sekurang-kurangnya satu Speech engine . Speech engine adalah 'suara' seseorang lelaki atau perempuan, yang akan bercakap dalam Bahasa Inggeris atau bahasa-bahasa lain.

Untuk arahan selanjutnya bagi menggunakan komponen ini, sila klik di sini. Pengguna buta warna;

  • Bagi pengguna buta warna, terdapat beberapa pilihan warna disediakan di ruangan sebelah kiri setiap halaman Laman Web JPSM. Pengguna boleh memilih warna daripada seleksi warna yang diberikan dan warna templet Laman Web JPSM akan berubah serta-merta.

Pengguna warga tua;

  • Bagi pengguna warga tua, Laman Web JPSM ada menyediakan kemudahan pilihan saiz teks yang berbeza. Pilihan saiz teks tersebut dipaparkan di ruangan sebelah kanan setiap halaman Laman Web JPSM. Pengguna boleh memilih samada untuk memilih saiz teks yang lebih besar atau lebih kecil, mengikut kesesuaian.

 

Tatacara Penggunaan Ilmu Web Opac

ILMU WEB OPAC merupakan katalog atas talian berasaskan web yang digunakan bagi mengesan bahan yang terdapat dalam koleksi perpustakaan bersama dengan butiran maklumat seperti nombor panggilan, status pinjaman dan lain-lain.

PANDUAN PENCARIAN BAHAN :

Sila buka laman web Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia dan sila klik  pada ILMU WEB OPAC. Paparan seperti di bawah:

neuweb1

  • Pengguna boleh membuat pencarian menerusi mana-mana kaedah pencarian  dengan memilih sama leftsring, pattern atau keyword.
  • Kemudian pilih kata kunci yang dikehendaki sama ada  title, name/author, subject, series, call number dan sebagainya
  • Masukkan kata kunci pencarian yang dikehendaki dan Klik Butang 'Search'.
  • Keputusan pencarian akan terpapar. Catatkan butiran yang diperlukan.

Hubungi Kami

Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia
Jalan Sultan Salahuddin,
50660 Kuala Lumpur
No. Tel: 603-26164488
No. Faks: 603-26925657
Emel: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Statistik Pelawat

Hari Ini 2348

Semalam 5245

Minggu Ini 19987

Bulan Ini 113155

Keseluruhan 8390895