soalan lazim2| hubungi kami2| aduan2| petalaman3

biodiversiti

Penemuan-Penemuan Ekspedisi Yang Signifikan Ekspedisi Saintifik Kepelbagaian Biologi Hutan

Malaysia telah diiktirafkan sebagai salah sebuah daripada 12 negara ‘mega-kepelbagaian’ di dunia. Sejajar dengan pengiktirafan ini, kerajaan Malaysia telah memberi persetujuan dan komitmen untuk mempertingkatkan keberkesanan pengurusan, pemeliharaan dan pembangunan sumber kepelbagaian biologi hutan negara secara berkekalan. Dalam konteks ini, penekanan berterusan diberikan ke atas aspek-aspek pemeliharaan, pemuliharaan, penggunaan secara lestari dan perkongsian secara saksama dan adil terhadap sumber tersebut.

Dalam usaha untuk mengumpul maklumat-maklumat kepelbagaian biologi daripada kawasan-kawasan semulajadi Negara kita, Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia (JPSM) telah menganjurkan siri-siri Ekspedisi Saintifik Kepelbagaian Biologi Hutan di kawasan-kawasan berhutan terutamanya kawasan Hutan Simpanan Kekal (HSK). Penganjuran ekspedisi ini melibatkan pelbagai disiplin yang merentas sempadan (cross sectoral) seperti aspek fizikal ekosistem hutan, kepelbagaian biologi flora dan fauna, ekopelancongan, ekologi, rekreasi, geologi, arkeologi dan sosio-ekonomi. Ekspedisi Saintifik yang dianjurkan telah disertai oleh para saintis dan penyelidik daripada pelbagai Jabatan dan Agensi Kerajaan, Institusi Penyelidikan, Institusi Pengajian Tinggi Awam, Badan-Badan Bukan Kerajaan serta juga individu yang mempunyai minat khusus terhadap bidang pengurusan hutan serta kepelbagaian biologi hutan.

Di samping pegawai dan kakitangan JPSM, institusi yang sering terlibat secara aktif dalam setiap ekspedisi adalah seperti Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Malaya (UM), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Teknologi MARA (UiTM), Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Sultan Zainal Abidin (UNISZA), Jabatan landskap dan Taman, Perbadanan Putrajaya, Agensi Remote Sensing Malaysia (ARSM), World Wide Fund for Nature (WWF), Institut Penyelidikan Perubatan (IMR), Folia Malaysiana, Malaysian Nature Society (MNS), Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM), Standards and Industrial Research Institute of Malaysia (SIRIM), dan Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN).

Sehingga kini, sebanyak 32 siri Ekspedisi Saintifik telah dianjurkan di Semenanjung Malaysia yang meliputi pelbagai ekosistem hutan daripada hutan paya laut (bakau), hutan paya gambut, hutan tanah pamah hinggalah ke hutan pergunungan. Melalui siri ekspedisi yang dilaksanakan, pelbagai penemuan yang signifikan termasuk spesies baru, endemik, dan unik bagi flora dan fauna telah berjaya direkodkan. Sebahagian daripada hasil penemuan signifikan daripada siri ekspedisi saintifik ini telah dibukukan dalam siri prosiding kepelbagaian biologi hutan yang diterbitkan oleh JPSM. Sehingga kini, sebanyak 24 siri prosiding telah dikeluarkan iaitu:

Baca lagi...

 

 •  

  orchid1

 •  

  orchid1

   

 •  

  orchid1

   

 •  

  orchid1

   

  •  

   CITES

    

  •  

   AktaCITES

    

  •  

   AktaCITES

    

    

   Acanthosaura titiwangsaensis

   Acanthosaura titiwangsaensis

   Acanthosaura titiwangsaensis mempunyai ciri kepala berbentuk segi tiga.

   Annona Glabra

   Annona Glabra

   Satu penemuan penting telah dicatatkan semasa Ekspedisi Saintifik

   Begonia Herveyana King

   Begonia Herveyana King

   Begonia herveyana hanya boleh dijumpai di Melaka dan Johor dan telah disenaraikan sebagai sangat terancam di dalam projek penilaian Malaysian Plant Red list yang dibuat oleh FRIM.

   Beruk Kentoi

   Beruk Kentoi

   Beruk Kentoi ini didapati di hutan-hutan daun lebar malar hijau tropika.

   Chengal

   Chengal

    Pokok Chengal merupakan sejenis pokok kayu keras yang popular.

   Corybas holttumii

   Corybas holttumii

   Orkid ini merupakan salah satu antara tiga spesies orkid yang endemic bagi Semenanjung Malaysia.

   Cycas clivicola

   Cycas clivicola

   Cycas clivicola atau dikenali sebagai Bogak ialah satu satu spesies tumbuhan primitif yang telah dijumpai di Wang Mu, Hutan Taman Negeri Perlis.

   Dicerorhinus sumatrensis

   Dicerorhinus sumatrensis

   Dicerorhinus sumatrensis merupakan spesies badak yang terkecil di dunia.

   Etlingera terengganuensis

   Etlingera terengganuensis

   Etlingera terengganuensis merupakan sejenis spesies baru halia

   Gastrophrynoides immaculatus

   Gastrophrynoides immaculatus

   Gastrophrynoides immaculatus mempunyai mata muncung yang panjang dan runcing 

   Gnetum microcarpum Blume

   Gnetum microcarpum Blume

   Gnetum microcarpum Blume merupakan satu penemuan baru bagi Semenanjung Malaysia.

   Hornstedtia Conica Ridl

   Hornstedtia Conica Ridl

   Herba yang mempunyai ketinggian 2 – 3 m ini hanya boleh dijumpai di Semenanjung Malaysia dan pertama kali direkodkan di Hutan Simpan Belum, Perak.

   [12  >>  

   Hubungi Kami

   Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia
   Jalan Sultan Salahuddin,
   50660 Kuala Lumpur
   No. Tel: 603-26164488
   No. Faks: 603-26925657
   Emel: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

   Statistik Pelawat

   Hari Ini 2502

   Semalam 5245

   Minggu Ini 20141

   Bulan Ini 113309

   Keseluruhan 8391049