soalan lazim2| hubungi kami2| aduan2| petalaman3

Beruk Kentoi

Beruk kentoi merupakan spesies beruk yang dikatakan hanya dapat dijumpai di Thailand tetapi kini telah ditemui di Malaysia semasa Ekspedisi Saintifik Kepelbagaian Biologi Hutan Taman Negeri Perlis (Wang Kelian), Perlis pada tahun 2001.

Secara amnya, Beruk Kentoi ini didapati di hutan-hutan daun lebar malar hijau tropika dan subtropika. Di dalam hutan-hutan malar hijau tropika, beruk ini tinggal di kawasan yang tinggi sehingga 1500 meter, manakala di hutan-hutan malar hijau subtropika, beruk ini tinggal di antara 1800 dan 2500 meter, bergantung kepada keadaan hujan di kawasan tersebut.

Beruk kentoi ini menghabiskan masa dari awal pagi hingga tengahari untuk mencari makanan dan mereka bergantung kepada kawasan hutan hujan untuk makanan serta tempat perlindungan. Beruk ini bersifat frugivor-omnivor dan sebahagian besar diet beruk ini terdiri daripada buah-buahan.

Pada waktu tengah hari, kumpulan beruk akan berhenti untuk berehat di tempat teduh dan menghabiskan masa untuk kegiatan sosial seperti membersihkan bulu, manakala anak-anak beruk bermain. Pada waktu petang, pencarian makanan bermula sekali lagi ketika berjalan balik ke tempat tidur yang biasanya merupakan pokok besar atau cenuram. Beruk Kentoi biasa berjalan antara dua dan tiga kilometer, tetapi spesies beruk ini tidak perlu berjalan sebegitu jauh pada musim hujan kerana terdapat banyak makanan.

Sesuatu yang istimewa mengenai Beruk Kentoi ini adalah mereka akan mengalami keguguran rambut sehingga menjadi botak di tengah kepala apabila semakin meningkat dewasa. Proses ini sama seperti proses keguguran rambut kepada golongan lelaki bagi manusia, akan tetapi keguguran rambut yang dialami oleh beruk ini terjadi kepada spesies jantan dan betina.

Hubungi Kami

Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia
Jalan Sultan Salahuddin,
50660 Kuala Lumpur
No. Tel: 603-26164488
No. Faks: 603-26925657
Emel: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Statistik Pelawat

Hari Ini 11960

Semalam 7521

Minggu Ini 19481

Bulan Ini 52200

Keseluruhan 7573126