Dicerorhinus sumatrensis

Dicerorhinus sumatrensis merupakan spesies badak yang sangat jarang dijumpai di kawasan Semenanjung Malaysia. Ianya juga lebih dikenali sebagai badak Sumatra yang kebiasaannya mendiami kawasan hutan hujan tropika di Semenanjung Malaysia, Kepulauan Sumatra, Indonesia dan Kepulauan Borneo (samada di kawasan tanah pamah dan tinggi).

Ekspedisi Saintifik Kepelbagaian Biologi Hutan di Gunung Stong Kelantan pada tahun 2002 telah mencatatkan satu penemuan dimana spesies ini telah dapat dikesan berada di kawasan tersebut. Haiwan ini unik kerana merupakan spesies badak yang terkecil di dunia. Ia hanya mempunyai ketinggian 1.0 – 1.5 meter dengan berat badan 600-950 kilogram. Pemakanan haiwan ini adalah dua kali sehari dalam kuantiti 50 kilogram secara keseluruhannya pada waktu siang dimana ia pergerakannya lebih aktif pada waktu malam.

Hubungi Kami

Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia
Jalan Sultan Salahuddin,
50660 Kuala Lumpur
No. Tel: 603-26164488
No. Faks: 603-26925657
Emel: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Statistik Pelawat

Hari Ini 93

Semalam 601

Minggu Ini 4759

Bulan Ini 11339

Keseluruhan 482984

Undian

Pendapat anda mengenai Laman Web baru JPSM

Sangat Baik - 55.5%
Memuaskan - 29.1%

Total votes: 440
The voting for this poll has ended on: Disember 30, 2017
.