Hubungi Kami

Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia
Jalan Sultan Salahuddin,
50660 Kuala Lumpur
No. Tel: 603-26164488
No. Faks: 603-26925657
Emel: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Statistik Pelawat

Hari Ini 82

Semalam 799

Minggu Ini 1752

Bulan Ini 8332

Keseluruhan 479977

Undian

Pendapat anda mengenai Laman Web baru JPSM

Sangat Baik - 55.5%
Memuaskan - 29.1%

Total votes: 440
The voting for this poll has ended on: Disember 30, 2017
.

Kapur (Dryobalanops aromatica)

kapur1 kapur2

Deskripsi:

Dryobalanops aromatica, umumnya dikenali sebagai Kapur merupakan spesies daripada famili Dipterokarpa. Nama spesies aromatica adalah berasal daripada perkataan latin (aromaticus =seperti rempah) yang mana merujuk kepada bau damarnya (resin). Spesies ini merupakan salah satu daripada sumber utama kapur dan menarik pelabur Arab ke Borneo, pada masa tersebut dianggap lebih bernilai daripada emas, dan digunakan sebagai pewangi dan haruman. Ia mudah dijumpai di Sumatra, Semenanjung Malaysia dan Borneo. Ia merupakan pokok yang tinggi, sboleh mencapai 65 m hingga 75 m ketinggian, dan tumbuh di kawasan hutan pamah dipterokarpa yang mempunyai kelembapan tanah berpasir yang dalam. Merupakan spesies kayu keras dengan nama pasaran dikenali sebagai Kapur.

Muat Turun Klik sini untuk muat turun dan cetak

Giam (Hopea)

giam

Deskripsi: 

Nama-nama vernakular bagi kayu berat Hopea spp. (Dipterocarpaceae) digunakan termasuk Giam (Semenanjung Malaysia) dengan pelbagai jolokan, selangan (Sabah dan Sarawak). Spesies utama termasuk H. ferrea, H. helferi, H. nutans, H. pentanervia dan H. semicuneata. Sapwood berwarna kuning dan kurang ditakrifkan dari kayu tengah, yang berwarna kuning dengan warna kehijauan apabila segar dan bertukar kepada merah-coklat apabila terdedah. Juga dikenali sebagai Koki: r (Kemboja); Balau (Indonesia); Hin, Mai khaen peri dan Mai la en (Laos); Thingyan (Myanmar); Hopea berat (Papua New Guinea); Saplungan dan Yakal (Filipina); Krabok-krang, Lao Tao, Takian Hin, Takian-Nu dan Takian-rakaat (Thailand); dan Sao Xanh (Vietnam).

Muat TurunKlik sini untuk muat turun dan cetak

Chengal (Neobalanocarpus heimii)

chengal1  chengal2

Deskripsi: 

Pokok Chengal merupakan pokok kayu keras yang popular. Kawasan taburan semula jadi pokok ini terhad kepada Semenanjung Malaysia, Singapura dan selatan Thailand. Pokok chengal boleh dijumpai di hutan pamah dipterokap, terutamanya di tanah yang beralun, kawasan paya dan kadang kala di kawasan kering di hutan paya. Kayu chengal adalah kayu keras yang tahan lama dan mempunyai ketumpatan antara 915 hingga 980 kilogram per meter padu yang kebiasaannya digunakan dalam kerja pembinaan berat terutama pembinaan bot, tiang dan jambatan tanpa perlu diawet kerana ia tahan dari serangan anai-anai. Di Malaysia, pokok chengal tumbuh di kawasan hutan tanah pamah yang mempunyai ketinggian kurang dari 1000 meter, terutamanya di kawasan yang mempunyai saliran air yang baik. Kebiasaannya pokok chengal hidup dengan baik di kawasan yang menerima hujan lebih dari 2000 milimeter setahun.

Muat TurunKlik sini untuk muat turun dan cetak

Balau (Shorea sp.)

balau1 

Deskripsi: 

Pokok Balau (Shorea sp.) merupakan spesies dipterokarpa tergolong dalam kumpulan kayu keras berat dan mempunyai ketahanan yang tinggi. Kayunya amat sesuai digunakan di dalam pembuatan pembinaan dan pembuatan perabot. Spesies ini menghasilkan resin atau damar yang secara tradisinya, resin ini digunakan dalam pembuatan obor dan sekarang digunakan dalam industri pembuatan cat dan varnish. Ia juga digunakan sebagai bahan emulsi dan penstabil untuk pengeluaran cat dan dakwat percetakan. Pokok Balau mempunyai taburan yang meluas di sekitar Sumatra, Thailand dan Semenanjung Malaysia. Spesies ini biasanya tumbuh dengan subur di kawasan lembah dan berbukit.

Muat TurunKlik sini untuk muat turun dan cetak

Merbau (Intsia spp.)

merbau

Deskripsi: 

Mempunyai warna coklat keperangan apabila baru dipotong, dimana berubah ke warna perang kemerahan gelap mengikut peringkat umur. Warna antara kayu boleh menjadi sangat berubah-ubah. Terdapat juga deposit mineral kuning kecil yang terdapat di seluruh kayu, menjadikannya lebih mudah untuk dibezakan dari spesies-spesies serupa yang lain. Deposit kuning mudah larut dalam air dan menyebabkan warnanya pudar.

Muat TurunKlik sini untuk muat turun dan cetak