• 2016

  Bil  Pertanyaan Jawapan
  1. Bagaimana cara untuk memohon jawatan di Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia Secara umumnya, semua pengambilan jawatan lantikan Gred 11 hingga 41 dalam perkhidmatan awam termasuk di JPSM diuruskan oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA). Untuk keterangan lanjut, sila layari laman web SPA : www.spa.gov.my.
  2. Bagaimana cara untuk memohon latihan industri Permohonan bagi menjalankan latihan industri di JPSM hendaklah berhubung dengan pegawai bertugas, Penolong Pengarah Pengembangan, Ibu Pejabat Perhutanan Semenanjung Malaysia, Jalan Sultan Salahuddin, 50660 Kuala Lumpur. Tel. No.: 603-26164488 Samb. 408. Fax No.: 603-2692565 JPSM lebih mengutamakan pengambilan pelajar-pelajar jurusan Perhutanan memandangkan itu merupakan core business JPSM.
  3. Apakah peraturan untuk menjalankan penyelidikan atau kajian di dalam Hutan Simpan Kekal Sebarang permohonan untuk menjalankan penyelidikan atau kajian di dalam Hutan Simpan Kekal hendaklah mengemukakan permohonan melalui emel di alamat : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. atau This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. atau pos ke alamat : Ketua Pengarah Perhutanan Semenanjung Malaysia, Ibu Pejabat Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia, Jalan Sultan Salahuddin, 50660 Kuala Lumpur. Sebarang pertanyaan mengenai perkara ini, boleh menghubungi dengan pegawai bertugas di talian 03-26164488
  4. Bagaimana cara untuk mendapatkan rujukan, bekalan atau perolehan buku-buku terbitan JPSM Sebarang rujukan dan perolehan buku-buku terbitan JPSM hendaklah mendapatkan panduan dan nasihat dari Pustakawan JPSM di talian 03-26164424
  5. Bagaimana cara mendapatkan bekalan anak benih pelbagai jenis pokok Sebarang perolehan anak benih pelbagai jenis pokok boleh berhubung dengan pegawai bertugas di talian 09-2330484
  6. Bagaimana cara untuk menyertai kempen menanam pokok. Semua pihak yang berminat menyertai kempen menanam pokok perlu menghubungi Jabatan Perhutanan Negeri yang berhampiran untuk tindakan selanjutnya.
  7. Apakah peraturan untuk mendapatkan data atau maklumat rasmi JPSM Permohonan mendapatkan data atau maklumat rasmi JPSM hendaklah berhubung terus dengan Ketua Pengarah Perhutanan Semenanjung Malaysia, Ibu Pejabat Perhutanan Semenanjung Malaysia, Jalan Sultan Salahuddin, 50660 Kuala Lumpur dan di talian 603-26164488 samb. 400/405
  8. Bila Permohonan Kursus Sijil Pengawas Hutan Dibuka Permohonan Kursus Sijil Pengawas Hutan Di Buka pada bulan Jun setiap tahun yang diklankan melalui laman web JPSM: www.forestry.gov.my
  9. Bolehkah Sijil Perhutanan yang dikeluarkan oleh pihak JPSM digunakan untuk melanjutkan pelajaran di institusi pengajian tinggi Lepasan Sijil Perhutanan boleh berhubung terus dengan Pendaftar di universiti bagi mendapatkan maklumat kelayakan masuk untuk mengikuti pengajian di peringkat diDiploma dan sebagainya
  10. Perlukah mereka yang mengadakan sebarang aktiviti di Hutan Simpan Kekal memohon permit Mereka yang memasuki Hutan Simpan Kekal untuk mengadakan sebarang aktiviti perlu memohon permit di Pejabat Hutan Daerah berkenaan.
 • 2015

  Bil  Pertanyaan Jawapan
  1. Assalamualaikum dan salam sejahtera, boleh saya tahu adakah Jabatan Hutan dan Paya Laut Daerah Matang menerima pelajar jurusan Ijazah Sarjana Muda Sains Marin untuk membuat latihan industri di tempat tersebut. Kerjasama dan maklum balas amatlah saya hargai. Terima kasih. Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Saudara/Saudari, Terima kasih diatas pertanyaan saudara/saudari tersebut. Untuk makluman saudara/saudari Hutan Paya Laut sepertimana yang tersebut sebelum ini, adalah dibawah seliaan Jabatan Perhutanan Negeri Perak. Sebarang permohonan latihan industri hendaklah secara bertulis melalui institusi pengajian saudara/saudari dan dialamatkan kepada Pengarah Perhutanan Negeri , Jabatan Perhutanan Negeri Perak. Sebarang maklumat lanjut berkaitan perkara ini, saudara/saudari boleh menghubungi terus pegawai latihan Jabatan Perhutanan Negeri Perak di talian 05-5288 100. Harap maklum. Sekian, terima kasih.
  2. Hi, I would like to know is there any charges for renting the camping site in Bukit Nanas and what is the procedure of renting the camping site. And I would like to book the campsite of Bukit Nanas for 30 & 31 May 2015. Please reply as soon as possible. Thank you. Dear Sir, Thank you for interested to camping at our Taman Eko Rimba Kuala Lumpur, Bukit Nenas Forest Reserve. For further information about this matter, we pleasure you to contact Director of Forestry Wilayah Persekutuan, Encik Rusli binTahir at 03-2026 4741 for permission procedure.
  3. Hi Sir/ Madam, I would like to enquire on tree planting program that available at Forestry Department. Our hospital is running a program that to plant back the tree that we used for paper and electricity to reduce carbon emission. Please do let me know when is the tree planting program available for year 2015 and the cost for us to participate. Appreciate you to provide me with the details of the program. Thanks Salam Sejahtera, Dear Sir/Madam, Thanks for your interested to tree planting programme. Firstly, we would like know, which location /state you want hold this programme and for your information all our state forestry department ready to collaboration in tree planting programme. As usually, we need a formal letter from your department and please address directly to our department. ( Eg: Location: Sepang, Selangor- Selangor State Forestry Department ). For further information, kindly please contact us or secretariat (Forest Plantation and Protection Division) at 03-26164488.
  4. saya memerlukan data keluasan hutan dari tahun 1994 sehingga tahun 2014. surat pengenalan diri dan surat permohonan rasmi telah dihantar dalam borong enquiry sebelum ini Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Puan, Sebarang perolehan maklumat yang dibekalkan oleh Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia hendaklah mendapat kebenaran daripada Ketua Pengarah Perhutanan Semenenanjung Malaysia terlebih dahulu. Sehubungan dengan itu, puan diminta untuk membuat permohonan melalui Institusi pengajian/Agensi puan kepada Ketua Pengarah Perhutanan Semenenanjung Malaysia. Ingin diperingatkan bahawa sebarang penyelidikan / kajian di dalam kawasan Hutan Simpan di Seluruh Semenanjung Malaysia, puan perlu mendapatkan kebenaran Ketua Pengarah Perhutanan Semenanjung Malaysia terlebih dahulu selaras dengan Pekeliling KPPSM Bil. 1 Tahun 2013 untuk muat turun borang permohonan, puan boleh melayari laman web JPSM di laman sesawang www.forestry.gov.my. Untuk keterangan lanjut berkaitan dengan perkara ini, puan boleh menghubungi urusetia di Bahagian Perancangan dan Ekonomi Hutan atau menghubungi terus Encik Abd Halim bin Sanui (03-26164488 ext 739). Harap maklum. Sekian.
  5. Salam, Saya pelajar Master di Universiti Putra Malaysia dan membuat kajian berkaitan hutan paya bakau iaitu; "Public Intention to Participate in the Sustainable mangrove Forest programs In Malaysia". Disini, saya ingin meminta maklumat tentang lokasi kawasan hutan paya bakau di Malaysia secara spesifik. Data yang diutamakan adalah kawasan paya bakau utama seperti, Perak, Selangor, Kedah, Johor dan Sabah. Diharap mendapat maklumbalas secepat mungkin. terima kasih Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Puan, Sebarang perolehan maklumat yang dibekalkan oleh Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia hendaklah mendapat kebenaran daripada Ketua Pengarah Perhutanan Semenenanjung Malaysia terlebih dahulu. Sehubungan dengan itu, puan diminta untuk membuat permohonan melalui Institusi pengajian puan kepada Ketua Pengarah Perhutanan Semenenanjung Malaysia. Ingin diperingatkan bahawa sebarang penyelidikan / kajian di dalam kawasan Hutan Simpan di Seluruh Semenanjung Malaysia, puan perlu mendapatkan kebenaran Ketua Pengarah Perhutanan Semenanjung Malaysia terlebih dahulu selaras dengan Pekeliling KPPSM Bil. 1 Tahun 2013 untuk muat turun borang permohonan, puan boleh melayari laman web JPSM di laman sesawang www.forestry.gov.my. Untuk keterangan lanjut berkaitan dengan perkara ini, puan boleh menghubungi urusetia di Bahagian Perancangan dan Ekonomi Hutan atau menghubungi terus Encik Abd Halim bin Sanui (03-26164488 ext 739). Harap maklum. Sekian.
  6. Assalamualaikum. Bolehkah saya mendapatkan peta kawasan berhutan semenanjung Malaysia yang terkini dari pihak tuan? Saya memerlukannya untuk Final Year Project (FYP). Jika boleh saya memerlukannya dalam format gambar resolusi tinggi. Kejersama dari pihak tuan amatlah dihargai. Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Tuan, Sebarang perolehan maklumat yang dibekalkan oleh Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia hendaklah mendapat kebenaran daripada Ketua Pengarah Perhutanan Semenenanjung Malaysia terlebih dahulu. Sehubungan dengan itu, tuan diminta untuk membuat permohonan melalui Institusi pengajian tuan kepada Ketua Pengarah Perhutanan Semenenanjung Malaysia. Ingin diperingatkan bahawa sebarang penyelidikan / kajian di dalam kawasan Hutan Simpan di Seluruh Semenanjung Malaysia, tuan perlu mendapatkan kebenaran Ketua Pengarah Perhutanan Semenanjung Malaysia terlebih dahulu selaras dengan Pekeliling KPPSM Bil. 1 Tahun 2013. untuk muat turun borang permohonan, tuan boleh melayari laman web JPSM di laman sesawang www.forestry.gov.my. Harap maklum. Sekian.
  7. How can i apply a permit for bukit tabur hiking through online? How much to pay? Sir, For hiking at Bukit Tabur, you must apply permit from Selangor State of Forestry Department and for further information, please contact Central of Selangor, Forest District Officer at 03-90752885 or u can email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Sekian.
  8. Salam, Saya Nurul Ayuni wakil penyelidik dari UPM ingin melakukan kajian etnobotani di kampung Orang Asli, Kuala Koh, Kelantan. Pihak kami ingin emminta kebenaran untuk memasuki kawasan hutan, jadi boleh saya tahu dengan siapa saya boleh hubungi untuk bercakap dengan lebih terperinci mengenai permohonan kajian ini. Terima kasih. Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Tuan/Puan, MOHON KEBENARAN MASUK HUTAN DI SEMENANJUNG MALAYSIA Dengan segala hormatnya saya diarah merujuk kepada perkara tersebut di atas. 2. Sukacitanya dimaklumkan bahawa untuk kajian dikawasan Hutan Simpan / Hutan Simpan Kekal di seluruh Semenanjung Malaysia hendaklah mendapat kebenaran daripada Ketua Pengarah Perhutanan Semenanjung Malaysia dengan memohon melalui borang kebanaran menjalankan kajian / penyelidikan di HSK Semenanjung Malaysia yang boleh di muat turun melalui laman web rasmi Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia www. forestry.gov.my. Seabarang kemusykilan / maklumat lanjut, saudari boleh terus menghubungi Encik Abdul Halim bin Sanui di talian 03-26164488. Sekian, harap maklum.
  9. Dear Sir/Madam Please let me know whether i need a permit and guide to climb gunung bemulut at Johore. If yes, how do i go about to do it. How early that i have to submit the applicaiton. Salam Sejahtera, Dear Sir, For your information, any service at Forest Recreational in Johor is under Johor State Forestry Department. For any application , to use existing services in there, must have permission from the Johor State Forestry Department. For further information, please contact the department 07-266 7433 or you can visit their website at www.forestry.gov.my/johor. Sekian.

Contact Us

Forestry Department of Peninsular Malaysia Headquarters,
Jalan Sultan Salahuddin,
50660 Kuala Lumpur
Phone. No: 603-26164488
Fax: 603-26925657
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Visitor Counter

Today 42

Yesterday 614

Week 1279

Month 8368

All 162003

Polls

Your opinion about the new Web site JPSM

Very Good - 43.5%
Good - 43.5%

Total votes: 23
The voting for this poll has ended on: September 17, 2017
.