Other Language facebook twitter flickr rss foursquare mobile 
soalan lazim| hubungi kami2| aduan2| petalaman3

Herba

jerangau Nama saintifik : Melastoma malabathricum L
Nama biasa : Singapore rhododendron
Nama tempatan : Senduduk
Famili : Melastomatacea

Pendahuluan: 

Pokok daripada famili melastomataceae yang berasal dari kawasan khatulistiwa dan kawasan-kawasan subtropik di mana mengandungi lebih dari 4,000 spesies di dunia. Di Asia Tenggara sahaja, genus Melastoma mengandungi 22 spesies manakala di Malaysia mengandungi sekurang-kurangnya 12 spesies, yang kebanyakkannya digunakan oleh kaum orang asli sebagai perubatan tradisional.Senduduk merupakan pokok belukar kecil lazimnya didapati di kawasan tanah lapang, kawasan terbiar dan juga di tepi jalan .

Ciri - Ciri Tumbuhan

Pokok Senduduk merupakan tumbuhan renek kecil dan bercabang . Boleh tumbuh sehingga 3m tinggi. Daunnya berbentuk ringkas, lanseolat dan panjangnya boleh mencapai sehingga 7 cm. Daunnya hijau, tekstur kasar, ditutupi dengan bulu-bulu halus. Bunganya besar dan boleh mencapai 5-7 cm lebar.

Tabiat Tumbuhan

Tumbuhan ini boleh dibiak dengan mudah melalui biji benih. Selepas 2 minggu , biji benih di tapak semaian akan cambah. Pokok ini boleh dipindahkan ke lapangan selepas 6 minggu. Pokok ini dapat menyesuaikan dalam semua keadaan tanah dan memerlukan cahaya matahari. Jarak tanaman yang sesuai ialah 2mx2m selain. Penuaian dapat dilakukan dalam tempoh 6 bulan selepas tanaman.

Bahagian Yang Digunakan

  • Daun, pucuk dan akar

Amalan Tradisi Perawatan

Daun dan pucuk secara tradisinya dimakan untuk memulihkan cirit-birit. Di Malaysia, daun senduduk yang dibuat ubat pupuk digunakan untuk mencegah parut-parut luka kesan daripada kelemumur atau cacar. Air rebusan akarnya digunakan untuk melegakan sakit gigi, melembutkan kaki dan mengurangkan kembung perut. Manakala air rebusan daun dan akar diminum untuk rawatan selepas bersalin. Air rebusan campuran daun-daun senduduk, cuka, halia bara (Zingiber officinale) dan bonglai (Zingiber cassumnar)digunakan untuk rawatan leucorrhea. Air rebusan campuran daun dan pucuk senduduk serta dicampur dengan kulit manggis atau kulit buah manggis yang dibakar menjadi arang digunakan untuk merawat cirit-birit. Serbuk daun senduduk juga digunakan untuk merawat disenteri, luka-luka dan juga digunakan sebagai tonik.

jerangau Nama saintifik : Piper sarmentosum Roxb.
Nama biasa : -
Nama tempatan : Kaduk
Famili :Piperaceae

Pendahuluan: 

Piper sarmentosum merupakan sejenis tumbuhan dalam famili Piperaceae yang digunakan dalam pelbagai masakan di Asia Tenggara. Daunnya agak sama dan sedikit keliru berbanding dengan daun sirih, tetapi tidak mempunyai rasa daun sirih dan umumnya bersaiz lebih kecil.

Ciri - Ciri Tumbuhan

Sejenis herba yang menjalar dan boleh mencapai sehingga 10 m panjang. Tumbuhan ini mempunyai rasa yang kurang pedas. Daunnya ringkas, berselang dan berbentuk seperti hati (7-14 cm 6-13 cm). Permukaan daun muda seperti berlilin. Bunganya kecil dan berwarna putih. Buahnya kecil , hitam , kering, dan bahagian hujungnya agak bulat.

Tabiat Tumbuhan

Pokok ini berasal dari kawasan Asia Tenggara , Timur Laut India , Selatan China , Kepulauan Andaman. India , Laos , Kemboja, Vietnam, Malaysia , Filipina dan Indonesia.

Bahagian Yang Digunakan

  • Daun

Amalan Tradisi Perawatan

Daun kaduk digunakan dalam ubat-ubatan tradisional di Asia . Analisis kimia menunjukkan bahawa daunnya mengandungi naringenin antioksidan. Amides dari buahnya telah terbukti mempunyai anti- batuk kering dan aktiviti anti- plasmodial . Tumbuhan ini juga berfungsi untuk membantu penghadaman dan merawat demam . Ia juga berfungsi sebagai pembuang kahak (ekspektoran) , buahnya membantu membantu dalam menghalang lendir dan bahan lain dalam saluran pernafasan. Akarnya mempunyai pelbagai kegunaan iaitu untuk rawatan sakit gigi, batuk, asma dan radang selaput dada serta dermatitis kulat pada kaki.

Sembong Nama saintifik : Blumea Balsamifera
Nama biasa : Sembong, Capa, Telinga kerbau
Nama tempatan : Sembong
Famili : Acanthaceae

Pendahuluan: 

Salah satu pokok herba yang diluluskan di Jabatan Kesihatan Negara Filipina. Berbau kapur barus. Akar pokok ini diambil sebelum berbunga, katanya selepas berbunga rasanya tawar. Pokok Sambong digunakan sebagai salah satu rawatan herba untuk rawatan selesema dan diuretik. Di Negara Filipina, pokok ini dikenali sebagai sambong. Pokok ini juga digunakan di NegaraThai dan ubat-ubatan rakyat Cina.

Ciri - Ciri Tumbuhan

Merupakan tumbuhan kecil yang boleh membesar sehingga 4 m tinggi. Tumbuhan ini mempunyai bau kapur barus yang sangat kuat di sekitarnya. Mempuyai kulit berwarna coklat kelabu, manakala kayunya lembut dan berwarna putih. Mempunyai ukuran diameter di antara 2-8 cm. Daun berbentuk ringkas dan berselang. Pangkal daun runcing. Tepi daunnya bergerigi. Bahagian bawah daunnya berbulu manakala bahagian atas daun agak kesat.

Tabiat Tumbuhan

Spesies ini ditemui dalam zon-zon tropika dan Subtropika di Asia, terutama di Benua Kecil India dan Asia Tenggara. Spesies ini biasanya didapati tumbuh di kawasan terbuka dan juga terdapat di padang rumput.

Bahagian Yang Digunakan

  • Daun, akar dan bunga

Amalan Tradisi Perawatan

Orang Melayu mengamalkan penggunaan ubat ini untuk membuat badan panas dan berpeluh. Di Kelantan digunakan untuk melancarkan haid. Direbus dengan daun senduduk dan kulit manggis untuk melembutkan kaki. Debu daun kering disembur masuk ke dalam hidung kuda untuk ubati selsema. (Ridley-Journal. Straights Med.Asocc. 5. 1897 page126). Di Sarawak digunakan sebagai ubat selepas bersalin dan juga sebagai salah satu ramuan untuk disapu ke dahi dan perut. Di Indoensia air rebusannya digunakan untuk ubati sakit taun, darah beku dan ubat bengkak. Manakala daunnya dibuat teh untuk mengubati batuk dan sakit tekak.

kayumanis Nama saintifik : Cinnamomum verum
Nama biasa : Ceylon cinnamon
Nama tempatan : Kayu Manis
Famili : Lauraceae

Pendahuluan: 

Kayu manis berasal dari Sri Lanka. Ia merupakan rempah ratus yang tertua dan terdapat di dalam Kitab Bible.

Ciri - Ciri Tumbuhan

Pokok ini boleh membesar dan mencapai ketinggian sehingga 6 m dan kadang-kadang boleh mencapai ketinggian sehingga 12 m. Batangnya tegap dengan ukuran diameter antara 30-60 cm. Pokok yang matang mempunyai kulit yang tebal berwarna coklat kelabu. Pokok ini mempunyai dahan yang rendah dan banyak. Hujung daunnya tirus dengan bahagian pangkalnya adalah bulat dan kadang-kadang sedikit tirus.

Tabiat Tumbuhan

Pokok ini biasanya ditanam di Malaysia. Pokok ini boleh dijumpai ditanam secara separuh liar di Sri Lanka di kawasan tanah pamah rendah yang lembab sehingga ketinggian 2,000 kaki. Kayu manis boleh dibiakkan secara bii benih atau keratan.

Bahagian Yang Digunakan

  • Kulit dan daun

Amalan Tradisi Perawatan

Tumbuhan ini mempunyai bahan antifungal dan antibakteria. Minyak dari tumbuhan ini mudah meruap dan ianya digunakan untuk mengawal jangkitan kuman dan mengawal tekanan darah rendah manakala bahagian kulitnya digunakan untuk rawatan dispepsia (ketidakhadaman makanan), kembung perut, disentri (cirit birit), bronkitis (bengkak pada tiub udara di kerongkong) dan gangren (pereputan tisu) pada paru-paru. Kulit pokok yang diketuk dan dimasak boleh digunakan pada bahagian luar badan dengan cara menuam bagi rawatan bisul yang bernanah. Minyaknya juga adalah mujarab untuk merawat penyakit reumatik yang teruk dan kronik. Kayu manis juga boleh merawat kekejangan urat perut , sakit gigi dan hilang daya gerak pada bahagian lidah serta boleh digunakan untuk rawatan kanser. Di China , kulit pokok dan ranting yang dikeringkan boleh dijadikan rawatan bagi merawat kanser, tekanan darah tinggi dan masalah sakit perut dengan mencampurkan dengan bahan ubatan lain.

Bertam Sulur Nama saintifik : Corymborkis veratrifolia (Reinw.) Blume
Nama biasa : White Cinnamon Orchid
Nama tempatan : Bertam sulur
Famili : Orchidaceae

Pendahuluan: 

Sejenis orkid yang mempunyai nilai perubatan yang kurang dikenali. Namun begitu masyarakat melayu menggunakannya sebagai rawatan untuk melancarkan perjalanan darah dalam badan.

Ciri - Ciri Tumbuhan

Sejenis herba terestrial (tumbuhan yang tumbuh di atas tanah) yang tumbuh secara berumpun. Bunganya berwarna putih dan boleh bertahan hanya beberapa hari sahaja. Dipercayai didebungakan oleh rama-rama. Mempunyai batang yang tumbuh secara menegak. Helaian daun berukuran kira-kira 22-27 x 4.5-10 cm dan panjang tangkai daunnya kira-kira 0.5 cm . Mempunyai urat daun utama yang selari kira-kira 7-9 urat. Permukaan bawah daun berbulu agak jarang dan nampak seperti berkarat. Ukuran bunga kira-kira 5-10 cm panjang dan boleh mencapai sehingga 60 kuntum bunga. Ukuran sepal adalah lebih kurang 20-30 x 2-3 mm. Manakala ukuran kelopak bunganya adalah lebihkurang 25-30 x 3-4 mm.

Tabiat Tumbuhan

Boleh didapati di kawasan hutan pamah hingga ke kawasan berketinggian sehingga 300m apl. Ia tumbuh di kawasan tanah yang berporos (serapan air yang bagus) dan pada kelembapan tanah yang tinggi.

Bahagian Yang Digunakan

  • Daun

Amalan Tradisi Perawatan

Daun segar yang dikunyah boleh menyebabkan muntah untuk mengubati demam di kalangan kanak-kanak dan cirit-birit.

kenanga Nama saintifik : Cananga odorata (Lam.) Hook. F. & Thoms
Nama biasa : Ylang ylang, perfume tree, cananga, cadmia
Nama tempatan : Kenanga
Famili : Annonaceae

Pendahuluan: 

Pokok Kenanga berasal dari Indo-Malaysia dan diperkenalkan secara meluas oleh orang-orang dari Polynesia, Micronesia dan orang-orang Eropah yang sejak awal datang ke Kepulauan Pasifik. Di sesetengah tempat ia telah tumbuh secara semulajadi contohnya di Samoa.

Ciri - Ciri Tumbuhan

Kenanga adalah sejenis pokok malar hijau yang cepat membesar dan boleh mencapai ketinggian sehingga 2-5 m setahun ketika pokok berusia muda. Purata ketinggian pokok kenanga adalah lebihkurang 12 m dan boleh mencapai ketinggian maksimum sehingga 25-30 m. Dalam pendekatan senitaman, ia boleh dipangkas pada ketinggian 2-3 m. Pokok kenanga mempunyai batang yang sedikit melengkung. Kulinya licin dan dan berwarna kelabu keputihan. Daunnya berwarna hijau gelap, dengan 20 cm panjang, susunan daun berselang , ringkas, berbentuk bujur dan sedikit berbulu serta mempunyai tulang daun yang jelas manakala hujung daun menjulur ke bawah. Bunga tergantung dari dahan yang memanjang dan mempunyai enam kelopak bunga berwarna kuning kehijauan. Bunganya boleh dijadikan minyak pati yang sangat harum. Musim berbunga berlaku sepanjang tahun tetapi berbunga dengan lebat pada musim panas dan lembab.

Tabiat Tumbuhan

Pokok kenanga boleh tumbuh dalam pelbagai jenis tanah iaitu dari tanah berpasir dan tanah liat. Ia hidup subur di kawasan tanah gunung berapi atau tanah berpasir yang subur dan boleh hidup dalam kawasan air yang bertakung untuk tempoh yang singkat. Pokok kenanga hidup subur di kawasan tanah pamah lembap tropika, walaupun ia boleh ditanam di kawasan tanah tinggi berhampiran garisan khatulistiwa.

Bahagian Yang Digunakan

  • Kulit dan daun

Amalan Tradisi Perawatan

Kulit kayu digunakan oleh masyarakat Tonga dan Samoa untuk merawat penyakit perut dan kadang-kadang dijadikan sebagai ubat julap. Manakala di Jawa, bunga yang kering digunakan untuk menahan penyakit malaria dan bunga yang segar, ditumbuk dan digunakan secara menampal bagi merawat asma. Saringan bunganya dikatakan mempunyai nilai perubatan oleh pakar herba dan aromaterapis. Aromaterapis mendakwa bahawa minyaknya berguna untuk merawat kemurungan, masalah pernafasan, tekanan darah tinggi, kebimbangan dan juga digunakan sebagai aprodisiak, dll.

Contact Us

Forestry Department of Peninsular Malaysia Headquarters,
Jalan Sultan Salahuddin,
50660 Kuala Lumpur
Phone. No: 603-26164488
Fax: 603-26925657
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Visitor Counter

Today 1622

Yesterday 1684

Week 5007

Month 56613

All 1647476