Warna: Color Color Color Color Color Bahasa: Bahasa Lain Saiz Teks : Ikuti kami:
RSS Facebook Flickr Foursquare Web Mobile icon-twr
 • sijil hutan 2016
 • sijil ISMS 2016
 • HHAtahun
 • ePerolehan
 • Borang Aduan
 • Media Baru JPSM
 • Mobile View
 • QR Code
 • Carian Pangkalan Data
 • Perkhidmatan MySMS
 • Gerbang Sub-Agensi JPSM
 • 1 Pokok 1 Warga
 • Visi Misi
 • Sistem Single Sign-On
 • Media Baru JPSM

  JPSM telah mewujudkan saluran media baru seperti Facebook, Flickr, RSS dan QR Code bagi memudahkan orang awam berinteraksi secara maya dan mendapat maklumat terbaru dari jabatan.
 • Aplikasi Web Mudahalih

  Kini anda boleh melayari laman web JPSM versi mudahalih menerusi telefon bimbit atau tablet dengan hanya melalui www.forestry.gov.my. Capaian versi ini merupakan antaramuka ringkas bagi laman web JPSM.
 • Kod QR

  Hanya imbas Kod QR ini untuk melawat laman rasmi JPSM dengan mudah.
 • Carian Pangkalan Data JPSM

  Anda boleh membuat carian ke atas pangkalan data pegawai dan kakitangan Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia di dalam laman ini.
 • Perkhidmatan MySMS FORESTRY

  Anda boleh mengetahui maklumat mengenai Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia dengan menggunakan perkhidmatan MySMS FORESTRY.
 • Jabatan Perhutanan Negeri

  JPSM merupakan gerbang kepada Jabatan Perhutanan Negeri bagi negeri-negeri di seluruh Semenanjung Malaysia.
 • Satu Warga Satu Pokok

  Satu Warga Satu Pokok amalan semua.
 • Misi Kami

  Untuk mengurus dan membangunkan sumber hutan secara berkekalan serta mengoptimumkan sumbangannya kepada pembangunan sosio-ekonomi negara.
 • E-Perhutanan (Single Sign-On)

  Sistem E-Perhutanan merupakan satu Perkhidmatan Single Sign-On yang merangkumi Sistem Direktori Pegawai dan Sistem Galeri Foto yang diwujudkan untuk warga perhutanan.

awam
AWAM
Pautan untuk orang awam

warga jpsm
JPSM
Pautan untuk warga JPSM

onlineservices
PERKHIDMATAN ATAS TALIAN
Senarai perkhidmatan yang disediakan

Paedocypris sp.

paedocypris Family : Cyprinidae
Genus : Paedocypris
Species : Paedocypris spp.

Deskripsi: 

Paedocypris species adalah merupakan vertebrata darat yang terkecil di dunia. Ianya adalah ikan dari genus Paedocypris dan merupakan spesies dari famili Cyprinidae . Saiz terkecil bagi ikan betina yang matang pernah dicatatkan sebelum ini ialah 7.9 mm, manakala individu yang terbesar yang diketahui ialah 10.3 mm. Penemuan Paedocypris spp. pada 2006 semasa Ekspedisi Saintifik Kepelbagian Biologi Hutan Bukit Bauk, Terengganu merupakan penemuan yang paling signifikan dan membanggakan. Spesies ini dijumpai di kawasan berpaya oleh sekumpulan penyelidik dari Universiti Malaysia Terengganu dan Universiti Kebangsaan Malaysia. Penemuan ini merupakan rekod ketiga yang pernah dicatatkan di Semenanjung Malaysia. Sebelum ini, spesies yang sama dari genus ini pernah ditemui di beberapa lokasi di hutan paya gambut di kawasan Utara Selangor dan Hutan Simpan Pondok Tanjung, Perak.

Paedocypris yang pertama direkodkan telah dijumpai di kawasan paya gambut berair gelap di Kepulauan Sumatra, Indonesia. Spesies Paedocypris mendiami kawasan aliran air yang perlahan ataupun di kawasan-kawasan lopak di dalam hutan paya gambut yang lebih dalam dan sejuk serta menghampiri dasar.

Dengan memiliki saiz badan yang kecil, ikan ini mampu untuk bermandiri semasa musim kemarau melampau kerana ia dapat hidup dalam lopak-lopak tinggalan air hujan. Ianya juga dapat hidup dalam air dengan pH serendah 2.9, iaitu 10 kali ganda lebih berasid daripada air hujan. Namun, habitatnya kini terancam oleh kebakaran hutan, perubahan iklim, aktiviti pembangunan yang pesat dan perladangan

  Family : Cyprinidae Genus : Paedocypris Species : Paedocypris spp. Deskripsi:  Paedocypris species adalah merupakan vertebrata darat yang terkecil di dunia. Ianya adalah ikan dari genus Paedocypris dan merupakan spesies dari famili Cyprinidae . Saiz terkecil bagi ikan betina yang matang pernah dicatatkan sebelum ini ialah 7.9 mm, manakala individu yang terbesar yang diketahui ialah 10.3 mm. Penemuan Paedocypris spp. pada 2006 semasa Ekspedisi Saintifik Kepelbagian Biologi Hutan Bukit Bauk, Terengganu merupakan penemuan yang paling signifikan dan membanggakan. Spesies ini dijumpai di kawasan berpaya oleh sekumpulan penyelidik dari Universiti Malaysia Terengganu dan Universiti Kebangsaan Malaysia. Penemuan ini merupakan rekod ketiga yang pernah dicatatkan di Semenanjung Malaysia. Sebelum ini, spesies yang sama dari genus ini pernah ditemui di beberapa lokasi di hutan paya gambut di kawasan Utara Selangor dan Hutan Simpan Pondok Tanjung, Perak. Paedocypris yang pertama direkodkan telah dijumpai di kawasan paya gambut berair gelap di Kepulauan Sumatra, Indonesia. Spesies Paedocypris mendiami kawasan aliran air yang perlahan ataupun di kawasan-kawasan lopak di dalam hutan paya gambut yang lebih dalam dan sejuk serta menghampiri dasar. Dengan memiliki saiz badan yang kecil, ikan ini mampu untuk bermandiri semasa musim kemarau melampau kerana ia dapat hidup dalam lopak-lopak tinggalan air hujan. Ianya juga dapat hidup dalam air dengan pH serendah 2.9, iaitu 10 kali ganda lebih berasid daripada air hujan. Namun, habitatnya kini terancam oleh kebakaran hutan, perubahan iklim, aktiviti pembangunan yang pesat dan perladangan Klik sini untuk muat turun dan cetak
Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

Kementerian Sumber Asli dan Alam SekitarInstitut Penyelidikan Perhutanan MalaysiaJabatan Alam SekitarInstitut Tanah dan Ukur MalaysiaJabatan Taman Laut MalaysiaJabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara Semenanjung Malaysia (PERHILITAN)Jabatan Ketua Pengarah Tanah dan GalianJabatan Ukur dan Pemetaan MalaysiaJabatan MIneral dan Geosains MalaysiaInstitut Penyelidikan Hidraulik Kebangsaan MalaysiaJabatan Pengairan dan SaliranJabatan Biokeselamatan
BakauPortal Kerajaan Malaysia  Institut Integriti MalaysiaInstitut Rimbawan MalaysiaMultimedia Super Corridor (MSC)Kementerian Pelancongan MalaysiaSuruhanjaya Pilihanaraya MalaysiaMAMPUJabatan Perkhidmatan AwamMalaysian ForesterKementerian Kewangan Malaysia
MyCoIDmyIDmyGOVMobileMyIdeas1MOCC  aseanwood